PHILOSOPHY & STYLE No 11

Inventandu-si un spatiu numai al ei, moda beneficiaza de linii paralele, incrucisate inainte de infinitul orizontului. Euclid s-ar fi minunat de o asemene inovatie care la vremea lui nu era ravnita nici macar de matematicieni. Marius Musat pare format la o astfel de Scoala Elina. Fotomodelul este in curtea princiara a Academiei Platonice sau in cea peripatetica, cu galerii de arbori, din Lyceumul Aristotelic, undeva la periferia celor Sapte Coline Ateniene. 

Faptul ca suntem retrasi de zgomotul urbei nu trebuie sa ne produca neliniste. Arhitectii moderni ai Salonicului au intruchipat ziduri cu fantani curgatoare pentru ecranarea fonica a falezei. In acest decor somptuos, tanara paseste cadentat, intr-un mars cazon, orchestrat de tamburine rasunatoare. 

Se pune in valoarea amplitudinea tunicii indigo, o uniforma de Pension modern, strabatuta de falduri robuste ce aduc a draperie de balcon de opera si a cortina de vodeville. 

Senzatia e de inaripare, dar nu din omoplati, ci din solduri, intr-o portanta ce asigura fuzelajului o mai buna plutire. Nu se vad nasturi, bride, fermoare, gaici, fireturi. Totul este simplu ca la Facerea Lumii, cand acuta nevoie de acoperire trebuia satisfacuta. 

Parul inchis la culoare si strans uniform, cu un luciu sanatos, cheratinic, denota tinerete si vigoare. In partea de jos, contrar unei dispuneri standard, avem un roz primavaratic al pantalonilor cadrilati fin ca un maculator de aritmetica. 

Nu ne desprindem de scoala nici o clipa, dar e una de munte, fiindca bocancii, desi ascensionati cu suplete, sunt prevazuti cu senile. Aceste talpi-track de alpinism aduc stabilitatea firului cu plumb, permitand buna compasare a picioarelor. 

Nimic nu e lasat la voia intamplarii, goniometrul fotografului concureaza perfectiunea cineticii si metrizarea designului. Daca s-ar reveni la sarafanele de altadata, fie si numai pentru amprenta lor daca nu si pentru rigoarea educationala, Marius Musat si-ar pune pecetea pe multe over-all-uri culte. 

Pana una alta, invatam din trecut, clasicii raman eterni, futurismul modei nu e decat aparent , el ascundea radacini seculare, pe care numai finetea creatorului le poate inflori la suprafata.

Cosmin - Stefan Georgescu, 20 februarie, Franta

Leave a comment

Related Posts

Product added to wishlist

Cand vizitati un site web, acesta poate stoca sau prelua informatii in browser-ul dvs., mai ales sub forma "cookie-urilor". Aceste informatii, care ar putea fi despre dvs., despre preferintele dvs. sau despre dispozitivul dvs. de internet (computere, tablete sau mobile), sunt utilizate in cea mai mare parte pentru a face ca site-ul sa functioneze asa cum va asteptati.