PHILOSOPHY & STYLE No 12

Cand oamenii au invatat sa priveasca a inceput Moda. Imbracamintea nu mai devenea de stricta necisitate, ci de imperioasa chemare estetica. Impboldul era unul creativ. Trupul trebuia infasurat in mantie divina. Era inceputul adoratiilor celesti si confesiunilor tandre. Incepea jocul intre Dragoste si Credinta. Fiinta se destrupa, devenea angelica. Precum Omul Invizibil, avea nevoie de vesminte doar pentru a isi anunta prezenta diafana. 

Avem in modelul de fata un voal mi-bras de o fragezime heruvimica. In pofida grifer-ului, semitonul migreaza spre un pastel desuet si reconfortant, stropit cu buline de anilina concentrata. Totul pare patat cu negru de fum, dar produsul nu e chimic, ci alchimic. Pus pe Fiinta, mineralul devine vegetal si infloreste deloc intamplator pe piept, sediul etern al inimii iubitoare. Floarea are dimensiuni reale, aici nu se poate lucra cu jumatati de masura. Petalele isi alatura culorile, rosu de dragoste si galben de gelozie, findca ce ar fi iubirea fara constientizarea pericolului subminarii ei? 

Tulpina e o tija robusta, pururea verde, rasarita din uterul germinal al Virginei. 

In back-ground, suluri de panza, ca intr-o Geneza Haute-Couture. Seamana cu papirusurile din Biblioteca din Alexandria, ce a ars de suparare ca nu a a fost aleasa intre intre Primele Sapte Minuni ale Antichitatii, fiind devansata de fratel ei, Farul Portului, mai util acostarii. 

E un semn indirect ca Moda nu e intotdeauna eficienta, dar reusita nu si-o pierde o clipa, si nu e vorba de utilitarismul care a implinit “American Dream"-ul , ci de acela care i-a zadarnicit pe neinfricatii lui Darius sa-i supuna pe elinii lui Pericle.

Cred ca sacul de umar e sugestiv. Poarta nu numai trusa cosmetica dar si un “ livre de poche”, cartea ce nu lipsea Doamnelor de la Curtea Versailles-ului, aceea a bunelor maniere in societatile alese. 

Marius Musat isi face astfel peripluul milenar. Nu poate ramane incorsetat. Nici nu isi propune. 

Menirea designerului e sa respire libertate prin toti porii lui. Intr-adevar, incunabulele din arriere - plan nu sunt altceva decat alveole pulmonare, stomatele de pe tulpina florilor si arbustilor, accesul spre lumina si oxigen, intr-o Lume incorsetata de propria ei omniprezenta.

Cosmin - Stefan Georgescu, 27 februarie, Franta

Leave a comment

Related Posts

Product added to wishlist

Cand vizitati un site web, acesta poate stoca sau prelua informatii in browser-ul dvs., mai ales sub forma "cookie-urilor". Aceste informatii, care ar putea fi despre dvs., despre preferintele dvs. sau despre dispozitivul dvs. de internet (computere, tablete sau mobile), sunt utilizate in cea mai mare parte pentru a face ca site-ul sa functioneze asa cum va asteptati.