PHILOSOPHY & STYLE No 13

Moda e pentru Arta ce e Primavara pentru An. Fanus Neagu spunea ca in acest anotimp dau in floare toate Manastirile din lemn. Marius Musat e pierdut prin Muzeul satului al lui Dimitrie Gusti. In Herastraul acela frumos din La Belle Epoque. Modelul il cauta mereu, precum si designerul si-a cautat atata timp zamislirea geniului. 

Nimic nu vine asa, ca la Mozart... Salzbourghezul insusi a fost la inceput, Amadeus. 

Modelul e inflorat: la gat si in poale. Aminteste de poezia lui Virgil Carianopol in care livezile sunt inflorite pana jos. Marius Musat e Dimitrie Anghel al fashionului romanesc. Cutreiera prin gradini asa cum altii calatoresc dintr-o tara in alta. 

Comparatia e a lui Panait Istrati , din “Codin” , adusa din condei. Dar tot un Adrian Zografi sunt si eu in fata atator minunatii cromatice.

Fusta este prototiul stambei. Infloritura respecta tehnica tipariturii, al carei nume italian “stampa” i-a dat reputatia. E un damasc, dupa capitala pe al carei Drum s-a intalnit Saul Prigonitorul cu Iisus cel Prigonit. Se folosea ceara de albine pentru matritare. Stupi sunt si in satele noastre. Bujorii au atata veridicitate incat raspandesc parfum, precum strugurii muscati din picturile lui Apelles, ciuguliti de vrabii. 

Daca Moda nu ramane in Natura, e simpla cochetarie. Diva s-a dus direct la tinta, uitand parca vorba lui Adriabn Paunescu, Poetul din Barca: “Tinta e cuprinsa in drum”. Sita acoperisului e reconfortanta ca o cusma de voinic pe vremuri de pace, a fan pus la uscat pe sindrila de fag. 

Bluza bufanta e creatia vantului de dimineata si a brizei de seara. Manecile cuprind in ele intregul Canal Britanic. Totul e exaltare. Nimic nu e omis. Precum politeistul Tagore, interesat de detalii, aidoma lui Emil Garleanu pe care George Calinescu il numea “specialistul miniaturilor cu gaze”, Marius Musat e transfocatorul libertatii noastre admirative, plasat intre Cultura de Cucuteni si cea a lui Ion Irimescu. 

Restul e Muzeul Satului, pururea in aer liber, din teama de spatii inchise, din dorul de zefir si de cer albastru, de bujori infloriti pe fotele post-modernitatii noaste ancestrale.

Cosmin - Stefan Georgescu, 6 martie, Franta

Leave a comment

Related Posts

Product added to wishlist

Cand vizitati un site web, acesta poate stoca sau prelua informatii in browser-ul dvs., mai ales sub forma "cookie-urilor". Aceste informatii, care ar putea fi despre dvs., despre preferintele dvs. sau despre dispozitivul dvs. de internet (computere, tablete sau mobile), sunt utilizate in cea mai mare parte pentru a face ca site-ul sa functioneze asa cum va asteptati.