PHILOSOPHY & STYLE No 20

Uneori avem nevoie de visare. O scena, nu a vietii, ar fi prea mare, prea shakespeariana, ci una mica, in care noi sa ne exersam propriul rol, adica acel rulou pe care erau scrise replicile. Nimic nu e mai greu decat sa iti reuseasca interpretarea. 

Decorul e un colaj a la Pablo Picasso: o buturuga, o cupa cu flori, un laptop pe o masa moderna, o canapea, peretele tapetat cu fotografii de epoca supradimensionate. Iar modelul, preocupat de propria diafanitate, este surprins de jos in sus, din unghiul spectatorilor, in timp ce el ne surprinde din toate partile. 

Nu stiu cine a facut scenele atat de inalte... Actorii spun ca deriva din vechile Altare inchinate lui Dionisos, unde satiri zgomotosi dansau orgiastic. Asa a inceput “tragedia”, “cantecul tapilor”. 

Noi suntem intr-un registru mai relaxat, opera buffa, cum arata si rochia, plina de aer si curenti marini care i-au contiminat si culoarea. 

Dupa experienta Micii Sirene, Nimfa poarta pantofi cu toc, sa fie sigura ca nu isi taie talpile in scoicile tradarii. Condurii sunt catifelati ca pielea ce o acopera si daca la miezul noptii se va pierde unul, sunt sigur ca va gasi doar un calapod calcaneean pe masura. 

Dar mai avem timp sa admiram aceasta creatura a marii, jumatate fecioara, jumatate peste, intrebandu-ne opus lui  Mircea Cartarescu in alt context, la fel de orbitor, daca nu cumva separarea transversala nu ar putea fi inlocuita de una mai profunda sagitala. 

Prea multa filosofie, insa cand e vorba de designerul Marius Musat se potriveste raspunsul lui Mozart la reprosul pe care Imparatul Austriei i-l face privitor la pletora de note: “...Dar niciuna inutila!”

Cosmin - Stefan Georgescu, 24 aprilie, Franta

Leave a comment

Related Posts

Product added to wishlist
×

Sign up to recieve news about the latest MARIUS MUSAT collections, events and styling advice!

Cand vizitati un site web, acesta poate stoca sau prelua informatii in browser-ul dvs., mai ales sub forma "cookie-urilor". Aceste informatii, care ar putea fi despre dvs., despre preferintele dvs. sau despre dispozitivul dvs. de internet (computere, tablete sau mobile), sunt utilizate in cea mai mare parte pentru a face ca site-ul sa functioneze asa cum va asteptati.