PHILOSOPHY & STYLE No 26

Culorile m-au interesat întotdeauna.

Am petrecut o vara in Arles ca sa inteleg galbenul. Mi-am dat seama ca nu aveam nimic de adăugat la ceea ce știam eu despre câmpurile noastre cu floarea-soarelui si despre lanurile de grâu ale copilăriei, în semintele cărora Lucian Blaga spunea ca ne scăldăm ca în aur...

Vincent van Gogh a pus tot galbenul pe o coală, acesta e meritul lui. E greu sa-l strangi pe tot, dar el a reușit.

Marius Musat face același lucru într-un domeniu diferit, în fashion.

Știu ca sunt trupuri care se pictează si colaje ale lui Pablo Picasso în care tablourile par imbracate, dar în general, arta vestimentara si pictura sunt nesuperpozabile.

Ambele folosesc modelul uman, dar în timp ce prima îl glorifica, al doilea se debaraseaza de el.

Rochia galbenă este simbolul eflorescentei astrale. Vara e anotimpul soarelui și orice am face, ne raportăm la el. Întocmai lui Greuceanu, Marius Musat îl poarta în traistă si, înainte de a-l arunca pe Cer, construiește o împletire de raze. 

Rochia nu are cordon, tine prin arhitectura ei interioară, glisand pe un trup bronzat, ca lumina pe cariatidele Acropolelor la primele ore ale răsăritului.

O mica bandeleta jos, cu rol de tiv cupant, oprește propagarea irizatiilor spre pantofii aurii cu care ar face “atingere” , vorba lui Marin Sorescu. 

Floarea roșie e de un contrast izbitor, pe care numai macul în grâu o reușește in natura.

Asimetria corolei insista asupra artefactului, altfel, întocmai picturilor lui Praxiteles, în  care armăsarii trebuiau priponiti să nu fugă, ar fi existat riscul ca bondarii sa invadeze staminele.

Geanta este un accesoriu obligatoriu spre a transforma aceasta ținută casual, într-una de party estival cu piscină si terasa a la “the Great Gasby”.

Regretul meu e ca nu sunt invitat în Long Island, astfel incat, după eșecul din Arles, sa pot înțelege în sfârșit de unde vine galbenul, dacă are sau nu legatura cu gelozia starnita de plecarea intempestiva a lui Paul Gaugain in Tahiti sau cu mariajul sfâșietor al fratelui Theo , vajnic “Mecena” pana la punerea pirostriilor.

Leave a comment

Related Posts

Product added to wishlist

Cand vizitati un site web, acesta poate stoca sau prelua informatii in browser-ul dvs., mai ales sub forma "cookie-urilor". Aceste informatii, care ar putea fi despre dvs., despre preferintele dvs. sau despre dispozitivul dvs. de internet (computere, tablete sau mobile), sunt utilizate in cea mai mare parte pentru a face ca site-ul sa functioneze asa cum va asteptati.