PHILOSOPHY & STYLE No 31

Nu răbdarea te face fericit, ci capătul ei.

Iată cum, pe țărm de mare, tot asteptand sa apara Sirena, ea și-a arătat adevaratul chip de fecioara. 

Ascuns in muselina, atat de bine rotita in jurul pometilor tâmplelor, incat aduce cu intruchiparile grandioase de la Hollywood. 

Ochelarii de soare ascund un orizont interior mai profund decat al Cerului. Un pictor renascentist ar fi cerut drept la replica pe un asemenea tablou. Colierul de perle e sigur sintetic, azi, cand o mare companie de moda a renuntat la hainele din blana naturala. 

Dar personajul e real, va asigur.  Chiar daca pare mitizat de propria-i poveste. Pana la urma fiecare traim intr-un basm al carui caier il depanam singuri. 

Gatul e ca al lui Nefertiti sau ca al Sofiei Vicoveanca, nespus de frumos si in arcuire de lebada. Umerii goi, sustinand nu firmamentul greu precum Atlas, ci delicatul si infinitul azur. Ce urmeaza e o poleire de catifea, un voal intins peste reliefuri necunoscute, drapare de piersica in fosnet de talaz. 

Nici un fruct nu e mai copt si mai parfumat precum acela lasat din Pomul Raiului sa mearga pe jos. Samburii, nedesprinsi inca de carne, invata rodirea in filosofie si in arta esteticii, inainte de a germina cu adevarat. Picioarele se sprijina pe saboti imperiali, tinand Rasaritul si Apusul in cate un genunchi, in loc de rotula mistuitoare, numita de Romani “patela”, atunci cand o umpleau cu mirodenii.

O astfel de vară nu se mai termina, fiindcă nu încep niciodată cu adevarat. Estivalul nu e un sezon ci un flux repetitiv într-o moda prolixa, un curent al golfului într-o mare continentală. Heraclit nu s-ar fi plictisit contemplandu-l.  Floarea imensa acoperind bustul inmugurit , prefigureaza macedonskian vremea rozelor ce veșnice raman prin caducitatea lor perpetua.    

Cosmin-Stefan Georgescu, 26 septembrie, Franta

Leave a comment

Related Posts

Product added to wishlist

Cand vizitati un site web, acesta poate stoca sau prelua informatii in browser-ul dvs., mai ales sub forma "cookie-urilor". Aceste informatii, care ar putea fi despre dvs., despre preferintele dvs. sau despre dispozitivul dvs. de internet (computere, tablete sau mobile), sunt utilizate in cea mai mare parte pentru a face ca site-ul sa functioneze asa cum va asteptati.