PHILOSOPHY & STYLE No 32

Legătura mea cu moda este de ordin estetic, nu practic. Faptul ca am fost ales sa tin o astfel de rubrica este un act de clemență din partea designerului, dar si unul de curtoazie din partea Sorții. Nu știu sa ma imbrac dar fac apologia veșmintelor. 

Astăzi am intalnit fantasticul in plin mediu citadin, un depozit pus în paranteze, de o tanara care a ales coraiul în forma sa cea mai inocenta, nuanța intalnita în Marea Barieră de Margean. Rochia, cloche restrans, da impresia lipsei de material, dar în realitate e un bun compromis intre mulat si lejer. Intermediarul nu e apanajul modei, de aceea cand recurge la el trebuie sa o faca cu mare atenție. 

Marius Musat aici își arată măiestria: media nu e anostă, ci linia de urmat dintre două calamități: prea multul si prea puținul. Sacrifica cavalcada căderii texturii, molcome si unduitoare ca apa, prin acest fir de busuioc purtător de noroc, mutat de sub pernă pe rochie, trecut prin par si ținut la san. Știu ca nu e basilic autentic, cunoștințele mele de botanică nu sunt atat de reduse, dar sunt convins ca orice floare purtată cu grație de o fata îi poarta noroc si o duce mereu pe drumul cel bun. 

De aceea tinutele Marius Musat sunt antologice, adică purtătoare de flori, pe cat de efemere prin natura lor, pe atat de eterne prin esența de care dau dovada. 

Îmi creeaza impresia ca mă aflu într-o grădină. Spre deosebire de alte rochii, acestea sunt parfumate. Dar nu e vorba de o fragranta adaugata, ci de însăși aroma lor. Statuile lui Brâncuși sunt tactile. Rochiile din colecția Marius Musat sunt olfactive. Miros a primavara. Acum înțeleg de ce, pentru Botticelli, Flora si Primavara sunt una si aceeasi Zeita.               

Cosmin-Stefan Georgescu, 9 octombrie, Franta

Leave a comment

Related Posts