PHILOSOPHY & STYLE No 33
date_range
31 October 2021
Am început sa mă raportez la moda altfel, de cand realizez aceste incrustatii de sidef.
La început mă fascina pur si simplu ieșirea din norme a creatorului Marius Musat. Dar mi-am zis : "Aceasta e o trăsătură a designerilor, iti prezinta imposibilul ca sa te atraga si pe urma iti fasoneaza ce ți se potrivește." Marius însă coboară în firesc: decorul lui e strada, un hangar lipsit de perspectiva, un zid vopsit futurist.
Invatam sa traim cu ce avem, nu cu ce ne dorim.
Hainele sunt propulsia spre vis.
Linii largi pe talie si strânse pe umeri si brate creionează făpturi angelice.
Anturajul lui Apollo, Zeul Luminii si al Artelor, trebuie sa fi fost acesta: nimfe prea tinere pentru a se incumeta în pădure, dar suficient de versate pentru a lua singure tramvaiul. Analizez aceste dungi verticale care depășesc textura, ies din material, continuându-se spre Cer precum paralele lui Euclid, destinate a se intalni în infinit. Un prim punct de convergenta este chiar inima purtată ca talisman, precum în vechime punguta cu camfor inroura obrajii.
Parul are zulufi rebeli, amintind prima emancipare feminina din Hollywood-ul anilor '30: renuntarea la taparea cu briantina. Mitele sunt imperiale. Negre, lucioase, decupate sfidător, lasă libere degetele de pianista care pot imbratisa octava.
O invitație la vals nu a mai fost făcută de pe vremea lui Mihail Drumes, si aceasta nu numai ca a dispărut genul muzical si balul ce-l propulsa, dar si fiindcă astfel de costume nu sunt încă înțelese ca o continuare sui-generis a crinolinelor si jupoanelor.
Saboții au purpura regala, iar albul sosetelor e dalmat.
Nimic nu e la voia intamplarii, deși modernitatea nu lasă nici o breșă tradiției din care descinde.
Despre vals știu ca e un dans în trei timpi si ca în lipsa de partenere, în filmul lui Emil Lotreanu, se exersa intre ofițer si aghiotant în Noaptea Anului si Veacului Nou.
Acum, grație fapturii gratioase, asistăm la revenirea la normal. Ieșirea din asediul Istoriei pentru a intra în convivialitatea Artei. Primul pas din cei trei e deja făcut.
Cosmin-Stefan Georgescu, 31 octombrie, Franta
Categories:
PHILOSOPHY & STYLE
Related Posts
date_range
19 December 2021
Atâtea culori sunt necesare pentru a forma curcubeul si una singura spre a defini o rochie...
Marius Musat propune o nuanță, o tenta, care e forma nediminutivata a tentației. Un roz pe care eu îl percep ca un corai, semn ca țesătura a fost scufundata mai intai în Marele Recif al Australiei.
date_range
04 December 2021
Așa pătrunde lumina în viata noastra: diafan si etern, fără sa ne dăm seama. Primul care a sesizat a fost Rembrandt, dar cel care a luat măsuri e Marius Musat.
Priviți acest tablou votiv: a contracarat dansul fotonilor cu o adolescentă, si, ca în Blaga, “a sporit a lumii taină cu neintelesuri si mai mari...”
date_range
14 November 2021
Aici sunt pe tarmul marii, al oceanului sau al unei lagune continentale. Ce ne frapeaza e decorul uman, convertit în fiinta. S-a ales sideful din considerente stilistice: e forma de calcar cea mai prețioasa.
Propunere pentru cununii. E suficient sa probezi rochia si găsești petitori.
Aceasta e moda: o fata se suie pe catwalk si o Planetă îi urmează cadența pacificatoare a umbletului…
date_range
26 September 2021
Nu răbdarea te face fericit, ci capătul ei.
Iată cum, pe țărm de mare, tot asteptand sa apara Sirena, ea și-a arătat adevaratul chip de fecioara.
Ascuns in muselina, atat de bine rotita in jurul pometilor tâmplelor, incat aduce cu intruchiparile grandioase de la Hollywood.
date_range
11 September 2021
Suntem într-o zona în care numai accesul diafan si volatil al modei se face simțit.
Stilul poate zbura nestingherit, fără să perturbe alizeul autumnal, intrupandu-se din nori si zămislindu-se din azururi.
date_range
26 August 2021
Nu am știut niciodată ce sa fac în fața unei treceri de pietoni semnalizate. Sa ma aventurez sau sa astept sa vina cineva sa ma duca de mana?
O tanara în camasa brodata, ici -colo butoni sticloși cu rasunete rubinii. Starea de transhumanta a sufletului începe de la aceasta stare mioritică, nealterată de citadin. Chiar dacă nu o cunosc, pare o fiinta abordabila…
date_range
14 August 2021
Nu știu câte desene zgariate cu unghii ojate (a se citi "graffiti”) am văzut în viața mea, dar acesta e cel mai frumos. Suntem aici, în New Orleans, coborati dintr-un tramvai numit “Dorinta”. Tanara din stație căuta Fericirea. Nu știe prea mult despre țintă, dovada ca e îmbrăcată elegant, de la Casa “Marius Musat”. Dar o așteaptă o zona periferică, o mimare de nume si idei, o grandoare de mucava…
date_range
30 July 2021
Cand dansatoarea de hartie și-a dat seama ca se îndrăgostise de soldatelul de plumb, a început sa danseze. Rochia ei creponata foșnea, alintată de un alizeu interior. Andersen ar fi avut nevoie de Marius Musat pentru punerea în scenă a poveștii sale. Dar cum fiecare copil are destulă imaginație, a lăsat lucrurile așa.
date_range
17 July 2021
Rochia galbenă este simbolul eflorescentei astrale. Vincent van Gogh a pus tot galbenul pe o coală, acesta e meritul lui. E greu sa-l strangi pe tot, dar el a reușit. Marius Musat face același lucru într-un domeniu diferit, în fashion.
date_range
04 July 2021