PHILOSOPHY & STYLE No 33

Am început sa mă raportez la moda altfel, de cand realizez aceste incrustatii de sidef.

La început mă fascina pur si simplu ieșirea din norme a creatorului Marius Musat. Dar mi-am zis : "Aceasta e o trăsătură a designerilor, iti prezinta imposibilul ca sa te atraga si pe urma iti fasoneaza ce ți se potrivește." Marius însă coboară în firesc: decorul lui e strada, un hangar lipsit de perspectiva, un zid vopsit futurist.

Invatam sa traim cu ce avem, nu cu ce ne dorim.

Hainele sunt propulsia spre vis.

Linii largi pe talie si strânse pe umeri si brate creionează făpturi angelice.

Anturajul lui Apollo, Zeul Luminii si al Artelor, trebuie sa fi fost acesta: nimfe prea tinere pentru a se incumeta în pădure, dar suficient de versate pentru a lua singure tramvaiul. Analizez aceste dungi verticale care depășesc textura, ies din material, continuându-se spre Cer precum paralele lui Euclid, destinate a se intalni în infinit. Un prim punct de convergenta este chiar inima purtată ca talisman, precum în vechime punguta cu camfor inroura obrajii.

Parul are zulufi rebeli, amintind prima emancipare feminina din Hollywood-ul anilor '30: renuntarea la taparea cu briantina. Mitele sunt imperiale. Negre, lucioase, decupate sfidător, lasă libere degetele de pianista care pot imbratisa octava.

 

O invitație la vals nu a mai fost făcută de pe vremea lui Mihail Drumes, si aceasta nu numai ca a dispărut genul muzical si balul ce-l propulsa, dar si fiindcă astfel de costume nu sunt încă înțelese ca o continuare sui-generis a crinolinelor si jupoanelor.

Saboții au purpura regala, iar albul sosetelor e dalmat.

Nimic nu e la voia intamplarii, deși modernitatea nu lasă nici o breșă tradiției din care descinde.

Despre vals știu ca e un dans în trei timpi si ca în lipsa de partenere, în filmul lui Emil Lotreanu, se exersa  intre ofițer si aghiotant în Noaptea Anului si Veacului Nou. 

Acum, grație fapturii gratioase, asistăm la revenirea la normal. Ieșirea din asediul Istoriei pentru a intra în convivialitatea Artei. Primul pas din cei trei e deja făcut.

Cosmin-Stefan Georgescu, 31 octombrie, Franta

Leave a comment

Related Posts

Product added to wishlist

Cand vizitati un site web, acesta poate stoca sau prelua informatii in browser-ul dvs., mai ales sub forma "cookie-urilor". Aceste informatii, care ar putea fi despre dvs., despre preferintele dvs. sau despre dispozitivul dvs. de internet (computere, tablete sau mobile), sunt utilizate in cea mai mare parte pentru a face ca site-ul sa functioneze asa cum va asteptati.