PHILOSOPHY & STYLE No 4

Fluturele cu nervuri stravezii de libelula pare incapabil sa zboare si totusi o face cu o gratie innascuta, semn ca levitatia ii e starea de transa cea mai la indemana. Culorile sunt alese din spectrul toamnei:gri si bej. Dar voalul e atat de ajoure incat lumina care patrunde prin el ii contopeste  hemica din autoportretul davincian cu mult mai deschisa nuanta a pielii, rezultand un amestec inexistent pana azi, pe care in zadar am incerca sa il definim fiindca orice lexicon e comparativ. 

De altfel intreaga colectie Marius Musat e sub semnul indicibilului, nu in sensul de inexprimabil, ci de silentium admirativ. 

Borangicul e firul pe care il vad prima data, pana acum fiindu-mi vesmantul printeselor din povestile ce le au fost dedicate. Ideea de gofrare, insotita de aceea de arcuire a bratelor cu sprijin pe solduri, a marcat sublimul despre care Tudor Vianu spunea ca e culmea artei si mestesugul ei de a ne lasa fara grai.

Sugestiva e atitudinea modelului cu soldurile proeminente in contrast cu cizelarea lor arabesca. Stie sa faca fata reflectorului supravoltat si aparatului foto profesional. Isi face singura curaj prin frumusete, intr-o semiecartare transversala a piciorelor pe cat de insolita pe atat de insorita, probabil de la broderia englezeasca a topului cu maneci de dansatoare de opera, scena finala din “Lacul Lebedelor” in care spectatorii in ovatii impun un final fericit. 

Asimetria, gandita a sublinia perfectiunea armoniilor grecesti, consta intr-un detaliu: coada de mierla a fustei, trena redusa la esential, spre a pemite deghizatei Cenusarese fuga in extremis. Vipusca lata pe coapse si gambe nu are nimic cazon, fiindca numai de uniforma nu poate fi vorba, dar pastreaza aerul unei defilari decente. Bejul si negru fac buna casa cand e vorba de trenul inferior, daca bustul e suficient luminat. 

Ochelarii protejeaza de ultravioletele reflectate de pe albul partiei iar Craiasa Zapezii este si vestitoarea vacantei. 

Evident ca nu oricine poate da o astfel de veste, e nevoie de o floare in piept, numai petale, reunite intr-o roza a vanturilor. 

Volatila si ecvestra, inaripata si caduca, plutitoare ca un zefir mangait de el insusi, Frumoasa fara Nume capata chip. Si nu e putin lucru, de vreme ce atatia artisti au incercat sa i-l gaseasca.

Cosmin-Stefan Georgescu, 19 decembrie, Franta

Related Products

Leave a comment

Related Posts

Product added to wishlist

Cand vizitati un site web, acesta poate stoca sau prelua informatii in browser-ul dvs., mai ales sub forma "cookie-urilor". Aceste informatii, care ar putea fi despre dvs., despre preferintele dvs. sau despre dispozitivul dvs. de internet (computere, tablete sau mobile), sunt utilizate in cea mai mare parte pentru a face ca site-ul sa functioneze asa cum va asteptati.