PHILOSPHY & STYLE No 27

Dansatoarea de hartie

Cand dansatoarea de hartie și-a dat seama ca se îndrăgostise de soldatelul de plumb, a început sa danseze. Rochia ei creponata foșnea, alintată de un alizeu interior.

Andersen ar fi avut nevoie de Marius Musat pentru punerea în scenă a poveștii sale. Dar cum fiecare copil are destulă imaginație, a lăsat lucrurile așa.

Noi, cei mari, prea preocupați de rigorile zilei, de eticheta si protocol, privim dansatoarea de hârtie a lui Marius Musat ca pe un miracol. Deși, în realitate, ea nu e decat transferarea basmului la o alta varsta.

Aici găsim curajul designerului: pariul pe copilărie, miza pe inocenta primilor ani, în care se mai putea clădi ceva, fiindcă visul de zi si cel de noapte erau identice.

Materialul e ales cu grija, un crem, ceea ce in limba franceza si in cea engleza inseamna de culoarea smantanei, un fel de lapte covasit, cum se spune prin părțile Prahovei, acolo unde Marius Musat își agata in pomi creațiile vestimentare, precum moldovenii martisoarele.

Decuparea manecilor, primește în contrapartidă un sal lipsit de imprimeurile catalane, dar forța lui Gaudi se resimte în turbionarea tesaturii. Parul geluit si apretat în cascada, amintește de Sharon Stone în clipe la fel de apetisante, turnate în “Basic Instinct”.

Totul e trăire primar, chiar si pofta de a admira astfel de modele descinse din povesti, scutite de vulgaritate dar nu si de un soi de erotism milenar disipat în grație si bun-simt.

Ochelarii de soare indica faptul ca un astfel de in răcoros se preteaza in canicula ce o străbatem, Steaua Câinelui e pe Cer, conform astrologilor romani care, desi credeau mai mult in auspicii, adică în zborul pasarilor, nu se eschivau de la o privire atentă a crugului luminat în noapte.

Piciorul ridicat al dansatoarei, din elan, si cel lipsa al soldatelului, din penurie de plumb, iată o forma de simetrie în dragoste, de complementaritate intre arta si opusul ei, de împletire a coregrafiei cu stilul cazon, a păcii cu lupta amorsată într-o cutie de tablă, lăsată pe masă, pe post de cazarmă.   

Cosmin Stefan-Georgescu, 30 iulie, Franta

Leave a comment

Related Posts

Product added to wishlist

Cand vizitati un site web, acesta poate stoca sau prelua informatii in browser-ul dvs., mai ales sub forma "cookie-urilor". Aceste informatii, care ar putea fi despre dvs., despre preferintele dvs. sau despre dispozitivul dvs. de internet (computere, tablete sau mobile), sunt utilizate in cea mai mare parte pentru a face ca site-ul sa functioneze asa cum va asteptati.