PHILOSPHY & STYLE No 27
date_range
30 July 2021
Dansatoarea de hartie
Cand dansatoarea de hartie și-a dat seama ca se îndrăgostise de soldatelul de plumb, a început sa danseze. Rochia ei creponata foșnea, alintată de un alizeu interior.
Andersen ar fi avut nevoie de Marius Musat pentru punerea în scenă a poveștii sale. Dar cum fiecare copil are destulă imaginație, a lăsat lucrurile așa.
Noi, cei mari, prea preocupați de rigorile zilei, de eticheta si protocol, privim dansatoarea de hârtie a lui Marius Musat ca pe un miracol. Deși, în realitate, ea nu e decat transferarea basmului la o alta varsta.
Aici găsim curajul designerului: pariul pe copilărie, miza pe inocenta primilor ani, în care se mai putea clădi ceva, fiindcă visul de zi si cel de noapte erau identice.
Materialul e ales cu grija, un crem, ceea ce in limba franceza si in cea engleza inseamna de culoarea smantanei, un fel de lapte covasit, cum se spune prin părțile Prahovei, acolo unde Marius Musat își agata in pomi creațiile vestimentare, precum moldovenii martisoarele.
Decuparea manecilor, primește în contrapartidă un sal lipsit de imprimeurile catalane, dar forța lui Gaudi se resimte în turbionarea tesaturii. Parul geluit si apretat în cascada, amintește de Sharon Stone în clipe la fel de apetisante, turnate în “Basic Instinct”.
Totul e trăire primar, chiar si pofta de a admira astfel de modele descinse din povesti, scutite de vulgaritate dar nu si de un soi de erotism milenar disipat în grație si bun-simt.
Ochelarii de soare indica faptul ca un astfel de in răcoros se preteaza in canicula ce o străbatem, Steaua Câinelui e pe Cer, conform astrologilor romani care, desi credeau mai mult in auspicii, adică în zborul pasarilor, nu se eschivau de la o privire atentă a crugului luminat în noapte.
Piciorul ridicat al dansatoarei, din elan, si cel lipsa al soldatelului, din penurie de plumb, iată o forma de simetrie în dragoste, de complementaritate intre arta si opusul ei, de împletire a coregrafiei cu stilul cazon, a păcii cu lupta amorsată într-o cutie de tablă, lăsată pe masă, pe post de cazarmă.
Cosmin Stefan-Georgescu, 30 iulie, Franta
Categories:
PHILOSOPHY & STYLE
Related Posts
date_range
25 December 2021
Nu cred ca poate fi ceva mai frumos decat Ziua de Crăciun. Ne prindem în mrejele ei ca într-o neîntreruptă visare si ne întrebăm de unde vine forța zborului si persistența plutirii.
A fi îmbrăcat pe masura e un deziderat ce a traversat epocile. Nu o putea sari pe a noastra. Eleganta înseamnă stil, iar stilul e element al istoriei.
date_range
19 December 2021
Atâtea culori sunt necesare pentru a forma curcubeul si una singura spre a defini o rochie...
Marius Musat propune o nuanță, o tenta, care e forma nediminutivata a tentației. Un roz pe care eu îl percep ca un corai, semn ca țesătura a fost scufundata mai intai în Marele Recif al Australiei.
date_range
04 December 2021
Așa pătrunde lumina în viata noastra: diafan si etern, fără sa ne dăm seama. Primul care a sesizat a fost Rembrandt, dar cel care a luat măsuri e Marius Musat.
Priviți acest tablou votiv: a contracarat dansul fotonilor cu o adolescentă, si, ca în Blaga, “a sporit a lumii taină cu neintelesuri si mai mari...”
date_range
14 November 2021
Aici sunt pe tarmul marii, al oceanului sau al unei lagune continentale. Ce ne frapeaza e decorul uman, convertit în fiinta. S-a ales sideful din considerente stilistice: e forma de calcar cea mai prețioasa.
Propunere pentru cununii. E suficient sa probezi rochia si găsești petitori.
Aceasta e moda: o fata se suie pe catwalk si o Planetă îi urmează cadența pacificatoare a umbletului…
date_range
31 October 2021
Hainele sunt propulsia spre vis.
Linii largi pe talie si strânse pe umeri si brate creionează făpturi angelice.
Anturajul lui Apollo, Zeul Luminii si al Artelor, trebuie sa fi fost acesta: nimfe prea tinere pentru a se incumeta în pădure, dar suficient de versate pentru a lua singure tramvaiul. Analizez aceste dungi verticale care depășesc textura, ies din material, continuându-se spre Cer precum paralele lui Euclid, destinate a se intalni în infinit.
date_range
26 September 2021
Nu răbdarea te face fericit, ci capătul ei.
Iată cum, pe țărm de mare, tot asteptand sa apara Sirena, ea și-a arătat adevaratul chip de fecioara.
Ascuns in muselina, atat de bine rotita in jurul pometilor tâmplelor, incat aduce cu intruchiparile grandioase de la Hollywood.
date_range
11 September 2021
Suntem într-o zona în care numai accesul diafan si volatil al modei se face simțit.
Stilul poate zbura nestingherit, fără să perturbe alizeul autumnal, intrupandu-se din nori si zămislindu-se din azururi.
date_range
26 August 2021
Nu am știut niciodată ce sa fac în fața unei treceri de pietoni semnalizate. Sa ma aventurez sau sa astept sa vina cineva sa ma duca de mana?
O tanara în camasa brodata, ici -colo butoni sticloși cu rasunete rubinii. Starea de transhumanta a sufletului începe de la aceasta stare mioritică, nealterată de citadin. Chiar dacă nu o cunosc, pare o fiinta abordabila…
date_range
14 August 2021
Nu știu câte desene zgariate cu unghii ojate (a se citi "graffiti”) am văzut în viața mea, dar acesta e cel mai frumos. Suntem aici, în New Orleans, coborati dintr-un tramvai numit “Dorinta”. Tanara din stație căuta Fericirea. Nu știe prea mult despre țintă, dovada ca e îmbrăcată elegant, de la Casa “Marius Musat”. Dar o așteaptă o zona periferică, o mimare de nume si idei, o grandoare de mucava…
date_range
17 July 2021