PHYLOSOPHY & STYLE No 37 CHRISTMAS SPECIAL

Nu cred ca poate fi ceva mai frumos decat Ziua de Crăciun. Ne prindem în mrejele ei ca într-o neîntreruptă visare si ne întrebăm de unde vine forța zborului si persistența plutirii.

 

A fi îmbrăcat pe masura e un deziderat ce a traversat epocile. Nu o putea sari pe a noastra. Cu toata întoarcerea în trecut, ramanem novatori. Catifeaua grena, cu reflexe purpurii, alcătuiește textura unei rochii ideale, care face atingere cu pamantul, ca în poezia lui Sorescu, cu referire la fulgii de nea ce electrizeaza frumusețea, dar și ca în experimentul reușit al lui Benjamin Franklin, în care zmeul înălțat în furtună, topea causticitatea fulgerului, sorbindu-l în subteran.

Nu mai sunt balurile de odinioara, dar melancolia lor a rămas. E suficient sa auzim un vals, un menuet sau un cadril si trepidam cuprinsi de un romantism desuet ce face cinste inimii noastre. 

Eleganta înseamnă stil, iar stilul e element al istoriei. Nu trebuie sa scriem alte cronici, cand le avem deja pe cele ilustre. A retrai înseamnă a trăi mai intens. 

Cocul sau parul etajat da plus de gravitate unei rochii de seara. Suspendarea coafurii a făcut întotdeauna parte din tendința de ascensiune a firescului la nivel divin. Ochii la lumina candelabrelor capătă expresivitatea clar-obscurul din pânzele lui Georges de la Tour, exemplu sugestiv: "Fata rugandu-se in fata lumanarii".

Fără îndoială, Iisus s-a născut în iesle. Dar o Stea i-a vegheat ascensiunea. Johannes Kepler ne-a demonstrat astronomic, secole mai târziu. Evenimentul este, prin urmare, unul planetar. Trebuie sa ne cuprindem de farmecul si vibrația lui. Iarna, în mijlocul ei, începe sa cedeze. Bustenii din foc nu mai sunt atât de necesari. Zilele încep sa se lungeasca. Este si ceea ce o rochie de trandafiri putrizi anunța. Potpourri, bolul în care petalele rozelor, fanate de timp, își pastreaza neschimbata culoarea dulcii eternitati caduce...

25 decembrie, Cosmin-Stefan Georgescu, Franta

Leave a comment

Related Posts