THE MOOD BOARD INTERVIEW

Isi doreste ca piesele vestimentare pe care le creeaza sa lase o impresie puternica: “Hainele nu te fac sa dispari, ci sa apari ca tu insuti!“. Designerul Marius Musat se inspira din stilul elegant al anilor ‘20-‘30, “perioada in care oamenii erau mai gratiosi“, implicand in brand-ul pe care l-a creat la inceputul anilor ’90 intreaga familie. Cu totii lucreaza in acest bussines creativ in care prioritatea este productia sustenabila, etica si 100% romaneasca!

V-ati lansat in fashion retail in anii ’90, sub brand-ul Mario. Cu ce asteptari ati plecat la momentul respectiv? Pur si simplu, am fost si sunt incantat ca pot sa imi materializez pasiunea si ca pot trai din asta. Ma asteptam si imi doream sa contribui la evolutia Romaniei in industria usoara: nu exista o lume, o comunitate in fashion, aceasta trebuia construita.

Evident, nu ma asteptam sa fie usor, caci nu exista o infrastructura in domeniu pe atunci in comparatie cu piata profesionala din afara. Intr-adevar am fost limitat. Valorile si asteptarile mele erau raportate la moda din strainatate, dar faptul ca aveam posibilitatea, in sfarsit sa creez un asemenea bussines si sa realizez ceea ce imi place m-a ajutat sa parcurg mult mai usor etapele. Privind in urma cu aproape 30 de ani de la lansarea acestui bussines, ce concluzii puteti trage dupa toti acesti ani fata de piata de moda din Romania? De la lansarea noastra in 1993, am trecut prin tot ce a trecut economia locala si am dobandit o cunoastere a pietei, insa mereu am gasit mai productiv raportarea la standardul de afara, superior chiar si astazi. Din acest motiv am fost mereu apreciat, caci la inceput nu a fost concurenta pe masura. Tranzitia dupa parerea mea nu s-a echilibrat nici acum, insa in ultimii ani a avut loc o semnificativa evolutie in moda romaneasca!

Cum v-ati readaptat afacerea in contextul ultimilor ani in care digitalizarea a jucat un rol puternic, totodata amplificat de criza pandemiei Covid-19? Experienta pe care am acumulat-o in timp, in retail, ne-a ajutat sa capatam o mare ingeniozitate pe aceasta zona de high-fashion online. Ce aducem in plus este abordarea noastra unica. Noi am rezistat si am crescut atata timp pentru ca mereu am aplicat o conceptie artistica, ne-am gandit la clientela noastra si ne-am pastrat valorile.

In mediul digital, de exemplu, am cautat sa nu intram in clisee si sa transmitem aceeasi viziune creativa prin dezvolatarea magazinului, prin diferite abordari de proiecte si interactiuni in acest mediu. Cheia este sa fii autentic si sa vii cu lucruri noi, sa iti permiti sa eviti partea comerciala. De exemplu, proiectele nostru “Romania Frumoasa” sau “Love Earth” care trateaza teme semnificative ne-au ajutat sa ne stabilim o pozitie in acest domeniu si acelasi timp sa transmitem businessul nostru cu suflet prin mijloacele digitale.

Cum s-au modificat gusturile clintilor in ultimii ani? Odata cu cresterea social media, stilul vestimentar a devenit un adevarat must-have. De cativa ani a inceput sa se vrea mai clar acdst concept: sa te exprimi pe tine insuti prin ceea ce porti. Un lucru pe care il apreciez foarte mult este ca nu de putine ori clientele mele aleg variante sustenabile, sunt incantate si surprinse de productia romaneasca. 

Este o afacere de familie, cum se implica fiecare membru al familliei in dezvoltarea si mentenanta brand-ului? Este o armonie! Copii mei au posibilitatea sa se foloseasca de bussines-ul nostru creativ si asta e mare bucurie pentru mine.  Reprezinta o oportunitate pentru ei si prin acest lucru am reusit sa le starnesc curiozitatea. Pasul urmator a fost implicarea in brand, primirea responsabilitatilor si realizarea lucrurilor la nivel profesional.

Copilul cel mare, Alexandru, se ocupa de administrarea platformei online si de studioul foto, Maria intretine partea de Social Media Marketing, iar cel mic, Ioan, este mana lor dreapta. Creem impreuna si in timp ce o facem, creatia insasi schimba pe oricine este implicat in devenire.

Ati transformat floarea de mac intr-un simbol, care este povestea acestui element in creatiile Marius Musat? De cand eram copil, florile m-au fermecat. Mereu mergeam pe camp, le culegeam si le daruiam mamei. Macul a fost floarea care m-a inspirat cel mai profund, am fost intotdeauna fascinat de el, l-am inclus in sedinte foto, in colectii, a devenit un simbol. In creatie, inserez florile ca un “touch” personal, o semnatura ca sa spun asa. 

Ce va propuneti pentru business anul acesta, tinand cont ca nu mai sunt evenimente locale ori internationale si din ce in ce mai putine posibilitati de expunere a brand-ului? Anul trecut eu am luat aceasta oprire in timp, desi ar parea un dezavantaj, ca pe o oportunitate de a-mi concentra esenta creativa, de a pune omul in centru si astfel am continuat si in acest an.Comunicam fizic desigur mai restrans, doar cu prietenii  si partenerii apropiați, ne adaptam si emitem altfel. Capsulele si colectiile sunt transformate povesti surprinzatoare. 

Cum vedeti moda in 2021: credeti in aspectul relaxat al tinutelor ori dimpotriva intr-o intoarcere catre extravaganta? In 2021, cred ca o sa fie in continunare o lupta pe parcurs ce evolueaza si starea lumii, tinand cont de versatilitatea modei si adaptarea ei rapida la schimbarile bruste. Pentru mine, eleganta este ceea ce asociez cu moda, un respect fata de cei din jur. Ma inspir din stilul elegant al anilor ‘20-‘30, perioada in care prin atentia acordata imbracamintii si stilul vestimentar oamenii erau mai gratiosi. 

Pe plan global exista o miscare puternica catre reciclare si sustenabilitate, ce va propuneti in acest sens? Consider ca este nevoie de o neaparata schimbare in moda. Incepand de la o adevarata grija pentru sustenabilitate, procurarea din surse naturale ale materialelor si investitii gandite. Trebuiesc oprite kitch-ul, supraproductia, greenwashingul.Urgența actuala, arata ca o ancetinire atenta și inteligenta impreuna cu shoppingul local sunt singurele cai de ieșire. De cand ne-am lansat, cea mai importanta prioritate a noastra a fost producerea sustenabila, etica si 100% romaneasca. Ne propunem fireste sa realizam cat mai multe proiecte de “awareness” pe aceasta tema si sa incurajam investitiile durabile! 

Cum ati defini stilul femeii care prefera brand-ul Marius Musat? Vrea sa se simta frumoasa in pielea ei, sa aiba incredere in ea si nu doar sa iasa in evidenta. Stilul ei este elegant si indraznet. Vreau ca piesele pe care le creez sa lase o impresie, sa fie ca o voce pentru a te exprima si sa te faca sa te simti ca si cum au fost facute doar pentru tine. Imi place sa cred ca ele nu te fac sa dispari ci sa apari ca tu insuti.

Related Products

Leave a comment

Related Posts